‹ Înapoi

 

Permiteti-mi sa îmi exprim bucuria de a ne regasi în aceasta frumoasa dimineata cu parfum fin de toamna pentru un nou început de an scolar, uniti de farmecul reîntâlnirii, cuprinsi cu iubire de bratele primitoare ale Scolii Stefan cel Mare.
Dupa cum stiti, cartea de vizita a acestei școli este impresionantă: sunt cuprinși în ciclul primar si gimnazial 1120 de elevi, îndrumati de 64 de cadre didactice.
Dar, în deschiderea acestui an, nu dorescsa ma refer cu precadere la cifre, la numarul foarte mare de elevi ai acestei institutii, atrasi aici, bineînteles, de renumele sau, nici la numarul impresionant de premii sau la reusita remarcabila a absolventilor nostri la examenele de final de ciclu de studiu, fapte ce ne situeaza în elita unitatilor de învatamânt.
Astazi va voi vorbi, mai mult decât oricând, despre dascalii scolii, deoarece, într-un timp ce pare sa ridice usoare semne de întrebare cu privire la actul educational, aici, la Scoala Stefan cel Mare, se afla înca acei oameni care, cu mare seriozitate si atentie, cladesc oameni , învatatori si profesori dedicati, rigurosi si profunzi pentru care scoala nu este un loc de munca, ci este un loc de împlinire a unei pasiuni si care vad în fiecare elev o posibila ipostaziere a propriului copil.
M-au inspirat cuvintele unui elev scrise într-o compunere catre doamna sa învatatoare: "Scoala mea nu trebuie privita drept o cladire impunatoare cu geamuri mari, luminoase, cu zumzetul pauzelor si linistea sfânta a orelor. Scoala mea are suflet, are pulsul sentimentelor, trebuie privita cu atentie, în profunzimea trairii sale, pentru a o întelege, pentru a o simti"
Acesta este si adevarul: Scoala Stefan cel Mare este o scoala cu suflet, care nu pregateste acumulatori si depozitari de cunostinte, ci formeaza personalitatea elevilor sai, instrumentându-i cu abilitati care sa vizeze, dincolo de reusita promovarii unor examene, reusita în drumul lung si atât de provocator care este viata.
"Educatia transforma, nu informeaza", iar noi le oferim copiilor, pe lânga stabilitatea reperelor cunoasterii lumii, si pe cele ale cunoasterii sinelui, le identificam si le stimulam vocatia, îi motivam în realizarea proiectelor propuse, le încurajam initiativa, încrederea în fortele proprii, educând astfel caractere si oameni armoniosi, viitori maturi responsabili.
Aceasta pentru ca un om educat nu trebuie sa-si etaleze cunostintele, formulele învatate, definitiile memorate; el se impune prin forta sinelui sau, prin modul în care se raporteaza la semeni, la propria coerenta a personalitatii si la viata.
Astfel de oameni cladeste aceasta scoala cu suflet si va multumim pentru încrederea pe care ne-o acordati.
Va doresc din tot sufletul un an în care toate sperantele sa vi se împlineasca!

Director,
prof. Roxana Vornic

Album foto

 

‹ Înapoi